1. Amerikának szüksége van úgynevezett nagystratégiára, amit hiába hiányolt a szakma az Obama-adminisztráción, nyolc év alatt egy sem készült, ami megfelelő súlyozással mutatta volna be a feladatokat és a megoldási javaslatokat.

 

 1. Brands szerint téves az a kijelentés, hogy a hidegháború utáni Amerika fokozatosan leépítette szuperhatalmi jellegét, és ezzel globális befolyását csökkentette. A valóság az, hogy Amerika törekedett vezető szerepének megőrzésére.

 

 1. Tévednek azok is, akik szerint Amerika azzal nyerné a legtöbbet, ha teljesen visszavonulna a kontinensére, és így költséghatékonyan növelhetné befolyását a világban.

 

 1. A hidegháború végével az amerikai külpolitika alkalmazkodott az egypólusú világrendhez, és átalakította hatalom-gyakorlásának mechanizmusait.

 

 1. Az amerikai hadállások visszavonása, katonai jelenlétének csökkentése aláásná az amerikai érdekeket, veszélyesebb világot eredményezne.

 

 1. Nem igaz, hogy Obama külpolitikája az elmúlt évtizedek akár a legjobb (koncepciózus, progresszív, modern kihívásokra választ adó stratégia mentén kivitelezett), akár a legrosszabb (gyengeséget mutató, a diplomáciát túlhangsúlyozó) minősítést érdemli meg.

 

 1. Válaszra vár, hogy Trump megválasztása egyszerű politikai elhajlásnak tekinthető, vagy a tradicionális amerikai világrend (hagyományos szövetségi rendszer, szabadkereskedelem, fokozott katonai jelenlét) végét is jelenti.

 

 1. Két jövőkép arról, hogy mi történik majd a Trump-adminisztráció teljes korszaka alatt:
  1. megvalósul az „amerikai erőd”, és az USA bezárkózó, merkantilista, önző állammá válik,
  2. Amerika betartja a maga által alkotott játékszabályokat, és lassú, de biztos növekedést várva kölcsönösen előnyös megállapodásokat köt más nemzetekkel.

 

 1. Az USA vezető szerepe katonai fölényen alapul; katonai költségvetésének megnyirbálása és az agresszív középhatalmak fegyverkezése megkérdőjelezte – e az amerikai „hard power” fölényét?

 

 1. A Trump-adminisztráció veszélyezteti-e hosszútávon Amerika szuperhatalmi státuszát? Kiszámíthatatlansága elbizonytalanítja-e szövetségeseit, teret ad-e ellenségeinek? A haderő határozott fejlesztése és megfontolt alkalmazása a kiút.