A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum -WEF) szerint ahhoz, hogy világunk fenntarthatóbbá és társadalmilag is befogadóbbá váljon, valójában nem a technológiai megoldások hiánya vagy az erőforrások szűkössége szabnak határokat. A kulcskérdés tulajdonképpen az, hogy a társadalmi előrehaladás jelenlegi céljainak megfelelően, képesek vagyunk-e újjászervezni együttműködéseink módjait és új alapokra helyezni kapcsolódásaink formáit. Ez egyaránt változásokra készteti állampolgárként való működésünket, a kormányzás módját, továbbá számos transzformációt kell, hogy hozzon az üzleti világban is. Hilde Schwab, a WEF társalapítója úgy véli, hogy ehhez korunk leghaladóbb szellemiségű társadalmi innovátorai adhatják meg a legfontosabb kezdőlépéseket és a leghatékonyabb motivációkat.

A következő 6 könyv garantáltan megmutatja, hogy mit is jelent napjainkban az innovatív hozzáállás, ha a környezeti fenntarthatóság, a tudatos fogyasztás, valamint az oktatás, az egészségügy és a városfejlesztési folyamatok méltányosabb irányba történő elmozdulásáról van szó. E kötetek sorában Hilde Schwab Geoff Mulgan művét is kiemeli, akinek 2017-ben megjelent könyvét a Pallas Athéné Könyvkiadó magyar nyelven 2018 áprilisában mutatta be, a Nagy elme – Hogyan alakíthatja át világunkat a kollektív intelligencia címmel.

Mit jelent az innováció, ha társadalmi folyamatokról van szó?

Mehrdad Baghai, a mindent felforgató stratégiai innovációk és a szervezeti architektúrák tervezőjének globálisan elismert tervezője As One: Individual Action, Collective Power című kötetében újraértelmezi az állampolgáriság mibenlétét. Ehhez pedig új készségek és képességek elsajátítását ajánlja, melyek az önálló gondolkodástól és a befogadó vezetéstől a hatékony együttműködésig számos társadalmi kapcsolódásokat segítő alapkompetencia kiépítését célozzák.

Geoff Mulgan a Nagy elme – Hogyan alakíthatja át világunkat a kollektív intelligencia című könyve, az információs technológia korában arra hívja fel figyelmünket, hogy a tudás megosztáson és hozzáférésen alapuló kultúrája nem csupán egyéni, de közösségi szinten is képessé tehet bennünket értékeink összehangolására, és azok különböző léptékben történő, társadalmi szintű képviseletére. Az így kialakuló kollektív intelligencia pedig mind a vállalatokat, mind a kormányokat és az egyetemi szintű közösségeket is az emberi agy képességeinek magasabb szintű hasznosításához segíti hozzá és a digitális technológiák jobb kiaknázásához vezet.

Christian Seelos (Stanford University) és Johanna Mair Innovation and Scaling for Impact: How Effective Social Enterprises Do It című könyve, inspiráló hatásáért és a nonprofit szektorbeli menedzsment folyamatok fejlesztéséért való hozzájárulása végett, 2017-ben Terry McAdam díjat nyert, a könyv pedig 2018-ban az Academy of Management szervezet legjobb könyvének járó díját is megkapta a 2015-2017-es időszakra vonatkozóan. Seelos emellett könyvéért a 2017-es Thinkers50 innovációs szekciójában is jelölést kapott.

Peter Senge, az MIT szenior professzorának kötetében, The Fifth Discipline: The Art & Practice of The Learning Organization címmel, a nagyobb rendszerekben való gondolkodás terén tehetünk szert új tudásra. A kötet az intézményi tanulást helyezi előtérbe, a szerző a rendszerszintű változások megvalósításának első lépéseként az intézményeink működési mechanizmusainak megváltoztatását emeli ki és részletezi. A kötet már két kiadásban is megjelent, melyből világszerte 2 millió eladott példányt jegyeznek.

Frances Westley, a társadalmi innováció kanadai kutatója (University of Waterloo) és az ország társadalmi kapacitásokat fejlesztő programjának tudományos vezetője, Getting to Maybe: How the World is Changed című kötetében egy közösségi szintű változásokat kiváltó, hatékony és innovatív gondolásmódot mutat be. E gondolkodási mechanizmus egymástól merőben különböző közösségek működésében is komoly változásokat képes kiváltani, ideértve az üzleti közösségeket és egyéb szerveződéseket egyaránt.

Be Bold: Create a Career with Impact című kötetével Cheryl L. Dorsey, az egészségügyi szakpolitika egyik magasan jegyzett véleményformálója, a világmegváltók következő generációjának célzott kötetében inspirációt kínál az értékekkel teli karrierutak kialakításához, annak érdekében, hogy mi magunk lehessünk a változások, melyeket látni szeretnénk a világban.

Forrás: Want to improve the world? Read these 6 game-changing bookshttps://www.weforum.org/agenda/2019/10/books-social-entrepreneurship-reading-list/