1. A svájci bankrendszer jelenlegi működésének modellje annak köszönhető, hogy a 20. század elején felismerték, hogy külföldiek számára történő diszkrét banki szolgáltatások területén sikereket tudnak elérni. Emiatt persze már akkor is és azóta is rengeteg kritika érte a bankrendszerüket.

 

  1. Több közgazdasági irányzat képviselői is megvizsgálták már a pénzügyi előrejelzés pontosságát és jelentőségét a saját irányzatukon belül, azonban többnyire arra jutottak, hogy nem megbízhatóak ezek az előrejelzések.

 

  1. A kommunikáció fontossága megkérdőjelezhetetlen a pénzügyi elemzők esetében, akik elemzéseikben egy olyan nyelvezetet használnak, amivel a felhasználót a jövőben könnyen befolyásolhatják.

 

  1. A számításokon túli víziót többször is kiemelte az író, hogy az elemzők számára ez ugyanolyan fontos kellék, mint például a DCF mutató használata, ugyanis a saját víziójukat építik be az elemzéseikbe.

 

  1. Megerősítési torzítás fogalma fontos része az író kutatásának, ez fejezi ki általánosságban az embereknek, jelen esetben az elemzőknek az arra való hajlamát, hogy sokkal jobban figyelembe vegyenek olyan információkat, amelyek a saját igazukat támasztják alá és könnyebben figyelmen kívül hagyjanak olyanokat, amelyek az igazukat cáfolnák.

 

  1. Az pénzügyi elemzők munkája többféle szempontból van szabályozva. Fontos, hogy szervezetileg függetlenek legyenek és a jutalmazásuk nem lehet a teljesítményükkel összefüggésben.

 

  1. Az elemzők a bankon belül fontos kapcsolatban állnak az ügyfél tanácsadókkal. A tanácsadók látják el közvetlenül befektetési tanácsokkal az egyéni ügyfelet, így számukra kiemelten fontos az elemzők által készített jelentés, mert nincs idejük sem szakértelmük arra, hogy mindezt maguknak állítsák elő. Ebben a helyzetben nyilvánul meg az elemzők szakértői szerepe.

 

  1. Egy pénzügyi jelentés elkészítéséhez az elemzők szerint a piac megfigyelése, pénzügyi folyóiratok és más elemzők jelentésének tanulmányozása szükséges. A jelentés elkészítése nem írható le kisebb lépések folyamataként, hanem a piac folyamatos megfigyelésének eredménye.

 

  1. A pénzügyi elemzőkről elmondható, hogy egyetértenek abban, hogy a tőzsdei piacnak vannak olyan elemei, amelyek előre nem kalkulálhatóak. Ahhoz, hogy valakiből jó elemző legyen, meg kell teremtenie a megfelelő környezetet a stratégiák és szcenáriók teszteléséhez. Ennek egyik eszköze, hogy a pénzügyi elemző maga is része legyen a tőzsdei piacnak, befektessen – vagyis vegyen ő is részt a játékban. Ezzel fejleszthető a piachoz való viszonyulása és érzékelése.

 

  1. A jelentések elkészítése után az elemzők nyilvánossá teszik azt a bankon belül. Két célja van: egyrészt az eszközkezelők, másrészt az ügyfél tanácsadók közt kerül szétosztásra. Ez a két szakmai csoport eszközként használja ezeket a jelentéseket, hogy navigálni tudjanak a piac bizonytalanságai között.