Tizenkét béka ült egy farönkön. Hét béka úgy döntött, hogy beugrik a tóba. Hány béka maradt a farönkön? Mi a válasza? Hét, öt, tizenkettő, egy sem? A helyes válasz: tizenkettő. Miért? Mert a hét béka csak úgy döntött, hogy ugrik, de valójában nem ugrottak. Hatalmas különbség van az elhatározás és a cselekvés között. Ahogy a mondás tartja: „Aki tudja, de nem csinálja, az még nem tudja.” Ezért van az, hogy kevés újévi fogadalom tart sokáig. Elhatározhatja, hogy egészségesebben él, lead pár kilót, többet tornázik mindennap, és nyomon követi kalóriabevitelét, de ez nem ugyanaz, mint megtenni ezeket a dolgokat nap mint nap.

Ugyanez igaz a vezetésre. A vezetésről és a vezetőkről tanulni, nem azonos a vezetéssel. Elhatározni, hogy példaértékű vezető lesz, nem ugyanaz, mint annak lenni. A vezetés cselekvés, és vezetést kell végeznie ahhoz, hogy vezető legyen. Kutatásunk egyik következetes megállapítása szerint ahhoz, hogy hiteles legyen mások szemében, azt kell tennie, amit mond. Be kell tartania az ígéreteit, eleget kell tennie elköteleződéseinek, és ne csak a szája járjon! Tettei beszédesebbek a szavainál.

A vezetést mindennapos szokássá kell tennie. Mindennap tennie kell valamit, hogy többet tanuljon a vezetésről, és ezeket a tanulságokat mindennap alkalmaznia kell a gyakorlatban. Be kell ugrania a tóba, megmutatva, hogy tudja, hogyan kell felszínen maradni, és idővel egyre ügyesebb úszóvá válik.

Sergey Nikiforov, aki jelenleg a GOAPPO vállalati szoftvermegoldásokat gyártó cég alelnöke és fő támogatója, mérlegelte ezt a kihívást, kifejtve számunkra, hogy a „Hol kezdjem, hogy jobb vezetővé váljak?” kérdése egy ideig gyötörte őt. Sergey úgy vélte, valami hatalmas és ambiciózus dolgot kell véghezvinnie, annak bizonyítására, hogy vezető, de aztán rádöbbent valami másra.

Rájöttem, hogy mindennap volt lehetőségem arra, hogy apró változást érjek el. Felkészíthettem volna valakit jobban, jobban figyelhettem volna, pozitívabb lehettem volna mások felé, gyakrabban mondhattam volna köszönetet, tehettem volna… és a lista folytatódott.
Elsőre kicsit nyomasztott a felfedezés, hogy mennyi lehetőségem volt egyetlen nap alatt, hogy jobb vezetőként cselekedjek. De amikor ezeket az ötleteket átültettem gyakorlatba, kellemesen meglepett, mekkora fejlődést voltam képes előidézni azzal, hogy vezetőként lelkiismeretesebben és egyértelműbben cselekedtem.

Sergey felismerte, hogy nem a ritka, nagy horderejű intézkedések igazolják vezetését. Hanem az apró dolgok, amelyeket mindennap csinált. Anélkül, hogy tudta volna, cselekvései pontosan azok a dolgok voltak, amelyek képesek jó napot szerezni másoknak a munkában. Javasoljuk, hogy eszerint folytassa vezetői útját, mindennap találjon lehetőséget arra, hogy kis változást érjen el.

 

A szövegrészlet James M. Kouzes és Barry Z. Posner: Vezetői készségek elsajátítása című könyvéből származik.

A könyv megvásárolható a webshopunkban valamint a Bölcs Várban található könyvesboltunkban!