1. Az európai álom fő eleme az volt, hogy legyőzzük az Amerikai Birodalmat otthon, Európában és világszerte. Ez az európai álom sohasem volt nyilvános viták tárgya, ellenkezőleg, titkos projekt volt, amely valamely – Európa jövőjével kapcsolatos – nyugat-európai gondolkodásban gyökerezett.
  2. Ami a következő 20 évet illeti, Európának vissza kellene térnie az európai sikertörténetek gyökereihez, még a 20. század második felének gazdasági csodáihoz is. E sikerek gyökerénél minden esetben jelen van egy kulcselem. A politikai, gazdasági és pénzügyi döntéseknél az iránytű mindig a jólét felépítése, valamint a béke fenntartása volt Európában.
  3. A XX. század második felének gazdasági csodái Európában nem a közös valuta segítségével jöttek létre. A közös valutára nyilvánvalóan nem volt szükség az európaiak kiváló gazdasági teljesítményéhez. A közös fizetőeszköz használata azonban történelmi mértékű kudarcot eredményezett a XXI. század első két évtizedében.
  4. Az euró túl későn jött, túl kevés nyereséget hozott, és túl sok veszteséget okozott, kedvező hatásai az európai integráció számára marginálisak, míg a vele járó veszteség hatalmas.
  5. Az euró bukott koncepcióját is meg kell reformálni, mivel nem arra kell szolgáljon, hogy egy, az Európai Egyesült Államok nevű globális hatalmat építsünk vele. Éppen ellenkezőleg, az euró az egyik legalkalmasabb eszköz lehet arra, hogy minden európai polgár szamara jólétet teremtsünk.
  6. Századunk három fő kihívása a migráció, a technológia és a pénz.
  7. Minden megszorítással kapcsolatos gondolatot és eszközt el kell vetni, és minden fenntartható és zöld jövőt előirányozó eszközt fel kell karolni
  8. A pénz jövője digitális, gyors, olcsó, mindenki számára elérhető és – definíció szerint – globális.
  9. A két legveszélyesebb európai gént, a rivalizálást és a háborúskodást eltávolították a közelmúlt európai történelméből, és a két leghasznosabb európai genetikai adottsággal pótolták: a kreativitással a technológiai fejlődésben és az innovációval az élet minden területén.
  10. A globális közösség új aranykorát a két ellentétes karakterű nagyhatalom (USA és Kína) stratégiai partnersége hozhatja el. A két globális szuperhatalom biztosítja az alapvető közjavakat: stabilitást, békét, nyílt piacokat és az emberiség technológia-vezérelt fejlődését a globális falu minden tagja számára.