A Book Authority, a világ legnagyobb személyre szabható könyvajánló szolgáltatását nyújtó vállalata, melyet az amerikai Forbes, valamint a CNN és az Inc. üzleti magazin is számos alkalommal kiemelt, a közelmúltban publikálta az okosvárosok témakörének legjobb, 2019-ben megjelent köteteit. A Book Authority a listázott 18 könyv bármelyikét 2020 egyik első olvasmányaként ajánlja, az érdeklődők számára a lista 6. helyén szereplő, Vincent Mosco: Okosvárosok a digitális világban című könyve pedig már magyar nyelven is elérhető.

 

 1. Rajendra Joshi: Smart Cities – Breaking the Poverty Barrier

Mit tudunk tenni mi városlakók annak érdekében, hogy városaink sokkal élhetőbbé és emberközelibbé váljanak? E kötet minden bizonnyal megteremti a pozitív társadalmi változásokhoz szükséges atmoszférát, elősegíti az emberek önszerveződési képességeinek kiterjesztését és ösztönöz a civil szervezetekhez való csatlakozásra. Mindezzel pedig városaink egyúttal teret adnak egy inkluzívabb, befogadóbb növekedéshez.

 1. Philip M. Parker Ph.D: The 2021-2026 World Outlook for Smart Cities Information and Communication Technologies

A kötet 190 országra kiterjedő, globális áttekintést ad az okosvárosok információs és kommunikációs technológiájának (IKT) fejlődéséről és az IKT ipar növekedéséről. Ökonometriai modelleken alapulva a könyv egyedülálló a tekintetben, hogy az alapjául szolgáló széleskörű kutatással e városok egymással is objektíven összehasonlíthatóvá válnak, továbbá azok országon belül játszott szerepe is kirajzolódik.

 1. Joshua Gans, Andrew Leigh: Innovation + Equality – How to Create a Future That Is More Star Trek Than Terminator

Vajon a gazdasági egyenlőtlenség az az ár, amelyet fizetünk az innovációért? Az elmúlt két évtized csodálatos technológiai fejlődése olyan területeken, mint például a mesterséges intelligencia, a genetika, vagy az anyagtudományok jótékony hatással volt a társadalomra és jelentős mértékben jutalmazta az innovátorokat. Ez azonban nagymértékben hozzájárult a jövedelmi egyenlőtlenségek növekedéséhez. A szerzők, Joshua Gans és Andrew Leigh egy olyan forgatókönyvet tárnak az olvasók elé, melyben az innováció nem jár szükségszerűen együtt az egyenlőtlenségek növekedésével és amelyben útvonalakat rajzolnak egy nagyobb vállalkozószellemmel működő és egalitáriusabb társadalom felé.

 1. Lorenzo Madrid, Linda Bower: Smart Cities 3.0 – A New Way of Governing

A kötet átfogó képet nyújt az okosvárosokról és arról, milyen projektek szükségesek egy okosváros koncepció megvalósításához. Nyomon követi továbbá az okosváros koncepciójának kialakulását és fejlődését, az okosvárosok platform -modelljeit és a koncepciót megvalósító projektek üzleti modelljeit. Mindehhez a szerzők számos esettanulmányt nyújtanak, melyet kutatásaikra, továbbá széleskörű tanácsadási tapasztalatikra alapoznak az okosvárosok és az e-kormányzás tárgykörében.

 1. Cole Hendrigan: A Future of Polycentric Cities – How Urban Life, Land Supply, Smart Technologies and Sustainable Transport Are Reshaping Cities

E kötetben Cole Hendrigan a fenntartható közlekedés és területhasználati tervezés céljával különböző forgatókönyveket vizsgál, melynek változói többek között az épületmagasság a területhasználati típusok különböző kombinációi és a közlekedési módok változó kapacitásai. Mindezt annak érdekében, hogy megteremtse a parkok, lakóövezetek és kereskedelmi terek következő generációját, melyeket magas kapacitású vasúti folyosók mentén képzel el. A szerző elsősorban az átalakulás orientált fejlődés paradigmája mentén gondolkodik és arról értekezik, hogyan történhet meg az elmozdulás a városok fenntarthatóbb és élhetőbb formája felé. Ezen átalakuláshoz Cole Hendrigan praktikus módszereket is ajánl, melyek elsősorban a közlekedés és a városfejlesztés magasabb szintű integrációját, azok jobb összehangolását célozzák.

 1. Vincent Mosco: Okosvárosok a digitális világban (The Smart City in a Digital World)

Mitől lesz okos egy város? Vincent Mosco, a kanadai Queen’s University nyugalmazott professzora, meghaladva a technológia vezérelt magyarázatokat, az okosvárosok legfontosabb alkotóelemeiként a jól működő demokráciát és emberi közösségeket azonosítja. Könyvében amellett érvel, hogy továbbra is nagyon fontos az emberi irányítás, illetve, hogy a valóban “okos” város kiindulópontja nem a fejlett technológia, hanem az eleven demokrácia és közösségek, valamint az elkötelezettség amellett, hogy az állampolgárok az ellenőrzésük alatt tarthassák a technológiát. Régi városok átalakítását és teljesen új városok létrehozását célzó okosváros-projektek esettanulmányainak bemutatásával a könyv nemcsak egy alternatív megközelítést kínál az olvasónak az okosváros definiálásához, hanem útmutatást is ad a digitális világban zajló városi élet jövőjéhez.

A Book Authority listáján a fentiek mellett a következő kötetek szerepelnek:

 1. Bruno S. Sergi: Tech, Smart Cities, and Regional Development in Contemporary Russia
 2. Anton Nijholt: Making Smart Cities More Playable – Exploring Playable Cities
 3. Maryam Farsi, Alireza Daneshkhah, Amin Hosseinian-Far, Hamid Jahankhani: Digital Twin Technologies and Smart Cities
 4. Luca Mora, Mark Deakin: Untangling Smart Cities – From Utopian Dreams to Innovation Systems for a Technology-Enabled Urban Sustainability
 5. Krishnan Saravanan: Handbook of Research on Implementation and Deployment of IoT Projects in Smart Cities
 6. Arturo Bris, Christos Cabolis, Bruno Lanvin: Sixteen Shades of Smart – How Cities Can Shape Their Own Future
 7. Miltiadis Lytras, Anna Visvizi: Smart Cities – Issues and Challenges: Mapping Political, Social and Economic Risks and Threats
 8. Oliver Gassmann, Jonas Böhm, Maximilian Palmié: Smart Cities – Introducing Digital Innovation to Cities
 9. Paolo Cardullo: The Right to the Smart City
 10. Ben Green: The Smart Enough City- Putting Technology in Its Place to Reclaim Our Urban Future
 11. Dr Mehdi Sarsar PMP: The Big disruption – IoT, Smart Cities, Connected vehicles, Big Data Analytics: A practitioner point of view and return of experience !
 12. Manuel Pedro Rodriguez Bolivar: Setting Foundations for the Creation of Public Value in Smart Cities

 

Forrás: 18 Best New Smart Cities Books To Read In 2020 – https://bookauthority.org/books/new-smart-cities-books