Az európaradoxon része, hogy az egyes nemzeti központi bankok szinte biztosan nem tudták volna elhárítani az Amerikai Birodalom pénzügyi támadását az elmúlt évtized során. Erre csak az EKB volt képes. Másrészt az is igaz, hogy rivális globális valuta hiányában az Amerikai Birodalom nem érezte (volna) szükségesnek, hogy hadat viseljen az euró és az EU ellen. Mondhatnánk, hogy az euró létrehozásának igazi célja nem a háború, hanem a béke volt, mivel a fő cél az európai gazdaságok talpraállítása volt az Amerika és a Szovjetunió közötti hidegháborús időszak után. Elvben igaz lehetett volna, de a gyakorlatban mégsem ez volt a helyzet. 2004-ben, mikor az EU legnagyobb léptékű bővítésére sor került, a csatlakozás feltétele lehetett volna, hogy az új tagállamok egyidejűleg az eurózónához is csatlakozzanak.

Néhány új tagállam ezt meg is tette, mások nem, mivel nem volt feltételül szabva. Az EU-tagság feltételeinek teljesítése mellett az eurózónához való csatlakozás további feltételeinek teljesítésére lett volna szükség a közös valuta biztosításához. De a csatlakozáshoz ez nem volt feltétel, így látható, hogy az euró nem az Európa talpraállításával és újjáépítésével kapcsolatos terv része volt. Arra szolgált, hogy felgyorsítsa azt a fejlődési folyamatot, amely majd az európai álom megvalósulásához vezet.

Az európaradoxon másik része az, hogy a közös valutát konjunktúrára tervezték, mégis a válság idején jutott kulcsszerephez. Az EKB valóban utolsó mentsvárként nyújtott hitelt, és megmentette az eurózónát. Ameddig azonban az Európai Uniónak nincs hatékony közös gazdaságpolitikája, az EKB marad az egyedüli szereplő e területen. Mindez egyszerre két dolgot jelent: hatékony vezetéssel az EKB képes megmenteni az eurót és az EU-t a végső felbomlástól, de mivel a központi bankokat nem arra tervezték, ezért az EU további stagnálását, gyenge teljesítményét, gazdaságpolitikai kudarcait nem képes megelőzni.

Minden a pontos időzítésen múlik. Az euró létrehívásának ideje minden jel szerint tökéletes volt: sem korábban, sem később nem történhetett volna. Ez a történelmi szemszögből egyébként tökéletes időzítés azonban az európai elit legnagyobb és legkártékonyabb hibája volt. Az euró megteremtése ugyanis folyamatos háborúskodást eredményezett Amerika és Európa között az elmúlt két évtizedben, amelyből az első évtized küzdelmei nem voltak látványosak, a másodikban azonban nyíltan zajlottak, és megakadályozták Európát abban, hogy a 21. század kivételes, új lehetőségeit kihasználja. Az EU teret vesztett két globális riválisával, az USA-val és Kínával szemben, és igen jelentős veszteségeket szenvedett az Amerikával folytatott rivalizálás során, így most, két évtizeddel az euró születése után az EU sokkal rosszabb formában van, mint 20 évvel ezelőtt.

Az eurózóna északi és déli része közötti szakadék az euró miatt ma nagyobb, mint két évtizeddel ezelőtt. A vesztesek nem álltak készen a győztesekkel egyidőben a közös valutához való csatlakozásra. A maastrichti szerződésben szereplő kritériumok szemlátomást kedvezőtlen hatással voltak az eurózóna minden tagjára: egyes tagok számára a lépés túl későn történt és túl keveset kínált, míg másoknak túl korai volt és túl nagy erőfeszítést követelt tőlük. Az alapítótagok valutauniója 1957-ben talán még élvezhette az USA támogatását. A széles körű és dinamikus európai gazdasági növekedés idején egy új közös valuta nem okozott volna sok kárt, ellentétben az elmúlt két, igencsak eseménydús évtizeddel.

Az eurózóna déli tagjai számára a közös valuta sokkal később lett volna jó lehetőség. Szükségük lett volna még néhány évtizedre ahhoz, hogy – független gazdaságpolitikáikat és monetáris politikai rendszereiket kihasználva – felzárkózzanak a központi országokhoz. Mindez ma már álmodozásnak tűnhet, de az emberiség történelmének van egy tanulsága, amelyet érdemes újra és újra elismételni, mert kisegíthet bennünket a csapdából: soha nem túl késő irányt váltani, és elindulni a helyes irányba.

 

A szövegrészlet Matolcsy György: Amerikai Birodalom vs. Európai Álom című könyvéből származik.

A könyv megvásárolható a webshopunkban valamint a Bölcs Várban található könyvesboltunkban!