A MOST kultúra így hát arról szól, miként tudjuk elsősorban ezeket a frissítő perceket beiktatni a napirendünkbe, és hogyan tegyük a kikapcsolódást a fontossági sorrend elejére. Minden mást köréjük kell terelni.
Fogd fel úgy ezt a stratégiát, mintha az egész sivatagi átkelést úgy terveznéd meg előre, hogy tudod, közben lesznek olyan időszakok, amikor kisebb oázisokhoz érsz. Bizonyos távolságonként felfrissülhetsz, feltöltheted a tartalékaidat, és új erőt gyűjthetsz a továbbhaladáshoz, hogy aztán elérd a végső célod.
A könyvben rendszeresen foglak arra kérni, hogy teremtsd magadnak oázist vagy oázisokat.
Az oázis testesíti meg azt a pillanatot, amelyet te alkotsz meg. Nem a magukat konferencia-szakértőnek kikiáltó tudósok vagy egy markánsan jóképű, kifejezetten karizmatikus író, szónok és üzleti coach mondja meg neked, hogy mit hozz létre. Nem. Te teremted meg azokat a perceket, amelyek miatt megéri egész nap erőfeszítéseket tenni.
Az oázis azt jelenti, hogy érdemi szünetet tartasz, legyen az számodra bármi is. Olyan valamire utal, amelyre nincs is igazán megfelelő szó. Gondolj úgy rá, mint egy percre, amikor vidám vagy, játszol, jól érzed magad, amivel teljessé válsz, megjutalmazod magad, amely felfrissít, feltölt és ellazít. Mintha csak egy ínyenc falat lenne.
Az oázisod hatalmas erővel bíró eszköz – nemcsak örömet okoz neked, hanem a segítségével tudsz még többet elérni aznap. Ha hiszed, ha nem, azok az ügyfeleim, akik kikapcsolódásra szánt oázisperceket teremtenek maguknak, produktívabbakká és sikeresebbekké válnak, mert azt érzik, munkájuk gyümölcse most azonnal beérik.
Minél több munkát igyekszel elvégezni, annál értékesebb és létfontosságú lesz oázist teremtened. Az, hogy ez milyen fajta oázis, csakis tőled függ, de azért kell ezeket a szüneteket beiktatnod, hogy a legjobb teljesítményt hozhasd ki magadból. Legyen az oázis napirended része, és a munkád nemcsak élvezetesebb, hanem hatékonyabb is lesz.
A célunk az, hogy a napodba, hetedbe, hónapodba és évedbe olyan időszakokat ütemezz be előre, amikor élvezheted oázisaidat. Ez az első tennivalód. Az oázisok előre megtervezett beütemezése. Nem amikor épp van szabad hely a naptáradban, vagy amikor a munkádat már elvégezted, hanem mert ugyanúgy megtervezted, mint egy VIP megbeszélést. Ami tulajdonképpen igaz is, csak most a VIP történetesen te vagy.

Csak hogy lásd, hogyan működik ez: képzelj el egy személyt, aki a nyugdíj sivatagában rekedt. A MAJD kultúra azt mondja emberünknek, hogy így kell kinéznie egy rendes életpályának:

Hogy mi a mögötte húzódó életszemlélet? A végén egy nagy kifizetéssel – azaz a nyugdíjjal – járó út, közben néhány jól megérdemelt nyaralással meghintve. Igen-igen, újra felbukkant a „megérdemelt” szó. A MOST kultúra szerint viszont egy életpálya akkor ér valamit, ha örömteli pillanatok folytonos áramlásával van tele:

Ily módon az oázisok alapvető elemei lesznek emberünk napjainak, heteinek, hónapjainak és éveinek. Kiemelt prioritást kapnak a napi és a heti időbeosztásban. Beiktatásuk követelmény lesz. Mindegy, milyen oázist találsz ki magadnak, az oázisokkal teletűzdelt utadnak így kellene kinéznie: dolgozz keményen egy rövid ideig, majd tarts egy kis frissítő oázisidőt. És ezt ismételd újra és újra és újra. Ne azért tarts oázisidőt, mert kimerültél, hanem azért, mert egyszerűen létfontosságú, hogy boldog legyél és jó legyen a közérzeted. Az oázisból felfrissülten visszatérve újra lesz energiád ahhoz, hogy még sikeresebben működj. Ezek az oázisok válnak napod fontos, mondhatni a legfontosabb pillanataivá.

 

A szövegrészlet Dave Crenshaw: A kikapcsolódás ereje című könyvéből származik.

A könyv megvásárolható a webshopunkban valamint a Bölcs Várban található könyvesboltunkban!