1. 2010-ben a Közel-Keleten egyetlen állam sem tartozott az ENSZ “teljes demokrácia” kategóriája közé.

 

 1. Az olaj közvetlen és közvetett bevételei hozzájárultak a régió autokráciájának számosságához és tartósságához.

 

 1. A modern Közel-Keleten a társadalmi és politikai mozgalmaknak négy lehetséges alapja van, mint ahogy máshol a világon is: az utópizmus, az emberi jogok helyreállítása vagy kiterjesztése iránti igény, a nativizmus vagy ezek kombinációja.

 

 1. Míg a külföldi beavatkozás segített megszüntetni a Bahreini felkelést, ennek ellenkezője történt Szíriában. Az arab világban tüntetők és lázadók kezdettől fogva, külföldi beavatkozásokat és szélsőséges csoportokat vontak be saját céljaik eléréséért.

 

 1. Szíriai háború a Törökországot, Irakot, Jordániát, Izraelt és Libanont is érinti. Szomszédaival a katonai fenyegetés révén, akár közvetlen harcba is torkollhat.

 

 1. A szíriai polgárháborúnak négy lehetséges kimenetele van: a szíriai rezsim vagy az ellenzék győzelmet arat a csatatéren; Szíria felosztásra kerül; vagy tárgyalásos rendezés születik; vagy a konfliktus folytatódik, a különböző felek közötti kisebb vagy nagyobb erőszakos időszakokkal. A négy forgatókönyv közül az első és a második a legkevésbé valószínű. Ennek eredményeképpen különálló államok vagy autonóm államok szövetsége jönne létre.

 

 1. Az ISIS kalifája úgy néz ki és működik, mint egy normálisan működő állam.
  Bírósági és oktatási rendszerrel rendelkezik, és megpróbálta (de végül sikertelenül) saját valutáját kibocsátani. Az ISIS gyakorlatilag mindent megadóztat, a jövedelemtől (10 százalék) és $ 1,000-os úgynevezett indulási adó mindazok számára, akik engedélyt kapnak a távozásra.

 

 1. Azáltal, hogy Szíriát és Irakot kalifátusban egyesítették, és a kalifátus a szomszédaik biztonságát fenyegeti, az ISIS a régió térképének újragondolását tette szükségessé. Az Egyesült Államok ismét beavatkozott a Közel-Keletre, hogy megőrizze az ottani állami rendszert.

 

 1. 2015 januárjában a Kurdish YPG és a Peshmerga erők visszavitték a Kobani várost az ISIS-ből. A város azért fontos, mert határos Törökországgal. Az ISIS leányvállalatai számos helyen vesztettek a területükből. Líbia azért fontos, mert közel van Európához és Tunéziához, ami az ISIS elsődleges toborzási helyszíne. Otthon az ISIS kalifátusában olyan belső kihívásokkal is szembesült, amelyek valószínűleg leküzdhetetlenek. A bennfentes becslések szerint 2016 áprilisától az ISIS bevételei az előző évhez képest 30 százalékkal csökkentek – a 80 millió dollárról 56 millióra.
  Ennek eredményeként az ISIS-nek 50 százalékkal kellett csökkentenie a harcosok zsoldját.

 

 1. Törökország belső irányultsága és önmagának okozott sebei miatt valószínűtlen versenyzőnek számít a regionális vezető szerepre a közeljövőben.