Bill Gates olvasási listáját a világ minden táján óriási érdeklődés övezi, nemrég hozta nyilvánosságra 2018-as két kedvencét. Mindkét könyvben közös, hogy a világról pozitívan gondolkozik és az emberi haladás gyakran néma csodájára hívja fel a figyelmet.

Az első könyv Hans Rosling, Anna Rosling Ronnlund, és Ola Rosling „Factfulness” (magyarul „Valóság”-ként fordítható) című műve, amelyet 2018. április 3-án mutatnak be. A szerzők a könyvben 10 emberi téveszmét ismertetnek, amelyek révén hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy a világ rosszabb állapotban van, mint valójában.

Hans Rosling, a svédországi Karolinska Intézet professzora élete utolsó éveiben a „Factfulness” (magyarul „Valóság”-ként fordítható) könyvön dolgozott. Úgy nyilatkozott, számára ez az utolsó csata, amelyet élete során vívott a nagy mértéket öltő közömbösség ellen. Bill Gates a könyvet nélkülözhetetlen útmutatónak titulálta a világról való tisztán gondolkodás érdekében.

Az egykori Microsoft vezér másik kedvenc könyve a 2018 februárjában megjelent „Enlightenment Now” (magyarul „Megvilágosodni azon nyomban”-ként fordítható) című Steven Pinker könyv. Témáját tekintve nagyon hasonló a másikhoz könyvhöz, mivel pozitívan tekint a világban zajló folyamatokra és az emberi létre. Ha úgy gondolnánk, hogy a világ a végéhez közeledik, gondoljunk csak bele, hogy az emberek több ideig élnek, egészségesebbek, szabadabbak, boldogabbak, és míg problémáik súlyosabbnak tűnnek, a tudomány fejlődésével számos megoldás kínálkozik. Bill Gates blogján úgy nyilatkozott, hogy évtizedek óta ez a legjobb könyv, amelyet olvasott. Szavait idézve: „Lassan olvastam a könyvet, mert annyira élveztem, de ettől függetlenül szerintem a legtöbb ember gyorsan olvashatónak és közérthetőnek fogja találni. A szerző rengeteg információt oszt meg velünk, mindezt emlékezetes és könnyen emészthető formában.”

Az említett könyv az Amazon webáruházon a legolvasottabb és legkeresettebb könyvek listáján is megtalálható, valamint Bill Gates másik kedvence, a „Factfulness” című könyv is hasonló sikerek elé néz.

 

Forrás: http://www.businessinsider.com/bill-gates-favorite-books-2018-2

Kép: https://www.gatesnotes.com/About-Bill-Gates/Best-Books-2013