Tudtátok, hogy a kínai holdújév a mai napon kezdődik? Az újév kezdetét a hold ciklusai alapján számítják, így az január utolsó hetétől február közepéig bármelyik napra eshet.

„Az ünnepek csúcspontját az újév előestéje jelenti, melynek megünneplése pazar lakomákkal, tűzijátékkal (bianpao), a gyermekeknek szánt pénzajándékok átadásával, és éjfélkor még több tűzijátékkal jár együtt. Az újév napját további tűzijátékkal köszöntik (megint csak a gonosz szellemek elűzése, illetve a jóindulatúak előtti tisztelgés céljából), s emellett ismét más ünnepi ételekkel, valamint barátaik és rokonságuk körében telefonhívásokkal, illetve egymás otthonában tett látogatásokkal ünneplik meg. A látogatók szokás szerint piros borítékot adnak át az általuk meglátogatott családnak, amelyben pénz van, s ennek viszonzásaként a vendéglátó családok is pénzes borítékot és ruhadarabokat ajándékoznak a hozzájuk érkező gyermekeknek. A falvakban és a kisvárosokban a nap fénypontja a hangszereikkel az utcákat járó muzsikusok megjelenése, akik minden kapunál megállnak egy pár percre, és szertartásosan hírül adják a tavasz érkezését.”

Az idézet Boyé Lafayette De Mente: A kínai észjárás című művéből származik. A könyvből további érdekességeket is megtudhattok a kínai újév, illetve a kínai kultúra kapcsán. A könyv megvásárolható a webshopunkban!