Idén szeptemberben, az ötödik születésnapján a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) On the Edge of Times címmel egy két éven és nyolc hónapon át tartó nemzetközi párbeszéd tematizált szerkesztésű gondolatcsere -gyűjteményét adta közre. E gondolatmenetek közös pontja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki gondolatébresztő cikkeivel, illetve a kortárs szerzők publikációira reagálva, írásos kommentárjainak nyomán új szempontokra és nem szokványos szakpolitikai megoldásokra hívta fel a figyelmet. A Pallas Athéné kiadó az ő írásait rendezte most kötetbe: akkori rövid üzeneteit témák szerint csoportosítva nyújtja át az olvasónak.

Az On the Edge of Times című kötet egy izgalmas diskurzus lenyomata, amelyben Matolcsy György tekintélyes nyugati gondolkodók, véleményvezérek elemzéseire, felvetéseire reagált, a Pallas Athéné Könyvkiadó pedig ezen angol nyelvű kommentárjait rendezte kötetbe.

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 2019. szeptember 12-én jelent meg az első „100 Words” írása, amelyet 2022. május 6-ig további 252 követett. A jegybankelnök a cikksorozatában aktuális közgazdasági, pénzügyi, geopolitikai és fenntarthatósági megszólalásokra reflektált, bekapcsolódva a nyugati világban folyó eszmecserékbe. Álláspontja a nyugati és a keleti, ázsiai érvek ütköztetésének is tekinthető. Véleménye szerint a nyugati birodalmak kora a végéhez közeledik, Eurázsiát pedig a feltörekvés jellemzi. A történelmi átalakulás sikeréhez pedig hosszú távú, fenntarthatóságra épülő víziókra és új közgazdasági szemléletre van szükség – hangsúlyozta a jegybankelnök.

Emellett gazdaságtörténeti példával illusztrálva a Magyar Nemzeti Bank elnöke arra is felhívja a figyelmet, hogy a világjárvány kitörése óta az 1970-es évek eseményei köszönnek vissza, amikor az Egyesült Államokban Németország és Japán visszafogását célzó politikai döntéseket hoztak. Ezek gyötrelmes évtizedet, magas inflációt és alacsony növekedést indukáltak a világgazdaságban. Az amerikai gazdaság által fizetett ár is meghaladta a gazdasági riválisoknak korábban okozott károkat. A 2020-as évek mintázatai hasonlónak tűnnek a 70-es években tapasztaltakhoz, vagyis a gazdasági mellékhatások jóval jelentősebbek lesznek, mint amit most bárki el tud képzelni – írta.

Az On the Edge of Times című kötet írásai foglalkoznak a gazdasági fejlődésben tapasztalható ciklusokkal, a válság mintázataival, a kormányzás és a növekedés összefüggésével, költségvetési kérdésekkel, a koronavírus-járvány hatásaival, Kína 200 éves maratonjaival, az európai dilemmákkal, a pénz jövőjével, az euró maradandó hibáival, a felfedezések új korával, a fenntartható társadalmi környezettel, vagy éppen a szabadság kontra biztonság kérdéskörével. Emellett tartalmazza azon kommentárját is, amelyben gratulál George Friedman Amerika jövőjéről szóló könyvéhez.

A kötetet Fajó János (1937–2018) Kossuth-díjas festőművész alkotásai illusztrálják.

 

Az On the Edge of Times című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon,  hangoskönyveink pedig elérhetők a https://voiz.hu/hangoskonyvtar/ applikáción.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.