Az én változáselméletem roppant egyszerű: több milliárd energikus és harcra kész ember felelősséget vállal a saját életéért.

a könyvből. Tényleg megvalósulhat ilyen egyszerűen?
Szent-Györgyi Albert 1970-es figyelmeztetése Az őrült majom c. könyvében most minden korábbiaknál időszerűbb lehet. “Miért viselkedik úgy az ember, mint egy őrült? A történelme során először tudja kielégíteni összes alapvető igényét. De ugyancsak most először képes arra is, hogy egyetlen csapással elpusztítsa önmagát, vagy arra, hogy a szennyeződéssel és a túlnépesedéssel lakhatatlanná tegye ezt a szűkülő, kedves földtekét. Úgy vélhetők, bármely bolond képes bölcsen választani a jólét és a pusztulás két lehetősége közül; ebben az esetben tulajdonképpen a kellemes és a fájdalmas között kell dönteni. Úgy látszik, mintha az ember az utóbbit választotta volna…” S még egy kulcsmondata, amely szintén tökéletesen áll a mai helyzetre és veszedelmekre: “Minden faj fennmaradása azon múlik, milyen mértékben képes alkalmazkodni a környezetéhez.” Jelen esetben ez a bolygónk minden, az emberi élethez szükséges erőforrására igaz, különös tekintettel a bioszféra tűrőképességére, s az éghajlat működésének és változásainak meghatározó jelentőségű hatásaira. (Kiemelések tőlem)
A szerzőről és e művéről a Pallas ajánlójából: “Eric Holthaus meteorológus, az éghajlatváltozás témakörének véleményvezére, a The Wall Street Journal, a Slate, a Grist és a The Correspondent lapok állandó szerzője, könyvében reményteljes jövőképet és cselekvésre ösztönző gondolatokat kínál az olvasó számára. Úgy véli, hogy a következő három évtizedben visszafordíthatjuk az éghajlatváltozás rövid és hosszú távú hatásait – és ehhez mindössze nézőpontváltásra, merész közös gondolkodásra és kitartásra lesz szükségünk. (“Mindössze”? Van-e ennél nehezebb feladat a partikuláris érdekektől szabdalt és dúlt, őrült döntésekbe vitt világunkban? S miként teremthető meg a jelenleg nyomokban sem létező mechanizmus nyolcmilliárd ember valóban közös gondolkodására, s a megmaradást szolgáló döntések érvényesítésére? – OP)

Világszínvonalú riportokkal, valamint jövőkutatókkal, klimatológusokkal, biológusokkal, közgazdászokkal és klímaváltozással foglalkozó aktivistákkal készített interjúkkal alátámasztva, Holthaus bemutatja, hogyan nézhetne ki a világ, ha az előttünk álló válságok nagyságrendjének megfelelő, radikális megoldásokat valósítanánk meg.” Igen, a könyv eredeti alcíme is Egy radikális vízió arról, mi lehetséges a felmelegedés korában.

“Jelen könyvemmel az a célom – írja Túlélési vészhelyzet c. nyitó fejezetében -, hogy segítsek elképzelni a saját szerepünket egy jobb világ megalkotásában, amely társadalmi osztálytól, rangtól és nemtől függetlenül mindenkinek megfelelő. Egyúttal szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy tökéletes pillanatban születtünk ahhoz, hogy együttműködjünk a teljes körű változtatásban.”

Kulcsmondatai e fejezetben: “Most jutottunk el odáig, hogy minden időjárási jelenség megmagyarázható azokkal a változásokkal, amelyeket mi magunk idéztünk elő a bolygónk légkörében.” és “A klímaváltozás túlélési vészhelyzet is egyben. Lehetetlen nem észre venni az egyre szélsőségesebbé váló időjárás és az azt előidéző tisztességtelen rendszer tevékenységeinek összefüggését. (“Tisztességtelen rendszer”: ahogy túlhasználással, szennyezéssel rombolja az ember a bolygót. – OP) A bizonyítékok itt vannak körülöttünk, tehát a legfőbb ideje jó útra térnünk. De hogyan?”

A Goodreads ajánlójából: “Az első reményteljes könyv a klímaváltozásról.
A klíma-tudomány alapjai könnyűek. Tudjuk, hogy a változást teljesen az ember idézte elő. Ez azt jelenti, hogy a megoldásoknak hasonlóképp az embertől kell jönniük. (Tudjuk? Holthaus is ezt mondja, jóllehet a hetvenes években a tudósok még kis jégkorszak eljövetelét jósolták, a klímát alakító rendszer pedig olyan hatalmas és összetett, hogy pár évtized jelenségeiből talán még nem tudható teljes bizonyossággal, ingadozás, vagy egyértelmű változás van-e folyamatban. S vajon a klímaváltozás elleni harcban mennyi az iparágak, üzleti érdekek harca? – OP) Holthaus, a klímaváltozás vezető szószólója és időjárással foglalkozó újságíró radikális víziót kínál a jövőnkről, miként fordíthatók meg a klímaváltozás rövid- és hosszútávú hatásai a következő három évtized során. [A Pallas ajánlójában már részletezett megalapozással] megmutatja, milyen lehet a világunk, ha radikális megoldásokat érvényesítünk az előttünk tornyosuló krízissel azonos szinten.

  • Mi történhet, ha a következő évtizedben 50 %-kal csökkentjük a karbon-kibocsátást?
  • Milyen lehet a városi élet 2030-ban?
  • Hogyan működhet a világ 2040-ben, ha a javasolt Zöld New Deal 100%-ban karbonmentes gazdaságot hozott létre az USA-ban? (New Deal: F. D. Roosevelt elnök híres gazdasági reformprogramja. – OP)

E könyv mindenkihez szól, akit eláraszt az aggodalom környezetünk jelen állapota miatt. Reményteli és prófétikus. Arra hív, hogy elképzeljük, miként fordíthatjuk meg a klímaváltozás hatásait már a mi életünkben, és arra bátorít, hogy mélyebb kapcsolatba lépjünk a Földdel, lelkiismeretes gondnokaiként, és megerősítsük az egymás iránti elkötelezettségünket közös emberi létünkben.”

Vajon észhez tér-e még időben az őrült majom? S vissza tudja-e venni, jövője megmentéséhez, az irányítást?

Dr. Osman Péter ismertetése

MISZ Hírlevél (innovacio.hu)