A bankok között is van különbség. Már ma is léteznek olyan bankok, amelyek a közjó szolgálatába álltak. A német Gemeinschaftsbank für Leihen und Schenken (GLS) egy szövetkezeti bank, melyet 1974-ben antropozófusok alapítottak. Ez az első társadalmi és ökonómiai alapelvek szerint működő univerzális bank Németországban. Több
mint 6500 vállalkozást és projektet finanszíroz a következő területeken: szabad iskolák és óvodák, megújuló energiák, fogyatékkal élők számára fenntartott intézmények, lakhatás, fenntartható építkezés és időskori élet.

A teljes banküzlet szempontjából kizáró feltételnek minősül többek között az alkohol, az atomenergia, az embriókutatás, a zöld géntechnika, a hadi ipar, a dohányipar, a gyerekmunka és az állatkísérletek. Minden, a vállalkozásoknak odaítélt hitelt nyilvánosságra hoznak a Bankspiegel című, az ügyfeleknek szóló magazinban. A hiteleket alapvetően nem értékesítik tovább, és a spekulatív ügyletek sem részei az üzleti modelljüknek. Az ügyfelek 2016 végén közel négymilliárd euró bankbetétet fizettek be, az odaítélt hitelek összessége 2,5 milliárd euró. A bankhoz tartozik a GLS Treuhand is, mely alapítványokat kezel és közhasznú projektek számára biztosít pénzeket. A bochumi központon túl további hat telephellyel rendelkezik a bank, Münchenben, Hamburgban, Frankfurtban, Stuttgartban, Freiburgban és Berlinben, melyekben összesen 527 embert foglalkoztat (2016).

Hollandiában szintén antropozófus körökből jött létre a Triodos Bank (három út bank), mely 1980-ban kezdte meg működését. A bank kizárólag meghatározott ágazatokban, társadalmi és ökológiai hozzáadott értékkel bíró vállalkozásokat finanszíroz, és pontosan figyelemmel kíséri a hitelek kijelölt célokra való felhasználását. A legfontosabb területek a megújuló energiák, a biológiai mezőgazdaság, az egészség és a fenntartható kereskedelem. Németországban 2010-ben léptek piacra, a bank ezenkívül Belgiumban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is jelen van. 2017-ben a bank forgalma megközelítette a tízmilliárd eurót, a nyereség az első félévben húszmillió euró volt.

A Freie Gemeinschaftsbank az első svájci alternatív bank. Ezt a bankot is antropozófus körökben alapították 1984-ben Dornachban, majd 1999-ben Baselbe költözött. Célja, hogy a közhasznú vagy más formában a közösséget szolgáló kezdeményezéseket etikus kritériumok alapján odaítélt hitelekkel segítse. Kiemelt területei közé tartoznak a tanúsított biogazdaságok, a szabadiskolák, az óvodák, az oktatási intézmények, a gyógypedagógia, a szociálterápia, az orvosi rendelők, a klinikák, a gyógyászat, a kisipar, a kereskedelem, az éttermek, a környezetvédő projektek, a megújuló energia, a művészeti iskolák, a mûvészeti kezdeményezések, a találkozási központok, az idősotthonok és a közösségi lakhatás. A mérlegfőösszeg 200 millió frank, a saját tőke nyolcmillió frank. A szövetkezet befektetési jegyeit nem fizetik vissza, és nem kamatoztatják.

Az Alternative Bank Schweiz egy másik etikus bank Svájcban, mely Otenben székel. 1990-ben 2600 magánszemély és vállalkozás alapította, ma pedig éppen egymilliárd euró a mérlegfőösszege. Hiteleinek odaítélésekor az ABS is az alternatív projektekre helyezi a hangsúlyt. A transzparencia szintén védjegye az ABS-nek. Nyilvánosságra hozza a hitelfelvevőinek nevét, és a hitelek célját. A cég belső működésében a demokrácia, a nők és férfiak egyenlő jogai fontos szerepet játszanak. A bank 24 000 ügyféllel és 4400 részvényessel rendelkezik.

A németországi és ausztriai Sparda bankoknál a folyószámlák ingyenesek. Ezen felül minden folyószámla-ügyfél egyben szövetkezeti tag és ezáltal választójoggal rendelkező tulajdonos is. A müncheni Sparda bank, mely a Sparda bankok között is példaértékű, 291 000 tulajdonossal rendelkezik (2016). Ők választják meg a több mint 200 képviselőt, akik pedig a felügyelőbizottság és az igazgatótanács tagjairól döntenek. A képviselők döntenek a nyereség elosztásáról is. 2015-ben az osztalék a befektetett szövetkezeti tőke három százaléka volt. Az elnökségi és a cégen belüli átlagjövedelem 6:1 arányban állnak egymáshoz. A 750 foglalkoztatott 120 munkaidő-modell közül választhat, a rendes munkaidő 37,75 óra, azaz alacsonyabb a kollektív szerződésben meghatározott óraszámnál. Az egy és három év közötti gyerekeket nevelő szülők részére 150 euró családi pótlékot folyósítanak. 2010-ben a SpardaBankot negyedik alkalommal tüntették ki a Németország legjobb munkaadója címmel a bankok kategóriájában. A Kundenmonitor Deutschland (Német Vevômonitor) a 17. alkalommal ítélte az első helyezést a Sparda Bank csoportnak. 2011-ben világon első bankként közjómérleget készített, mára már három ilyen bank létezik.

„Öt év elteltével a közjó gazdasága megérkezett a munkatársakhoz” – jelentette Christine Miedl, a bank kommunikációért felelős munkatársa. Helmut Lind, a vállalat vezérigazgatója a kezdetektől fogva a közjó gazdaságának nagykövete. A közjóközpontúság a mérlegfőösszegre is pozitív hatást gyakorol, mely több mint hétmilliárd euróra gyarapodott.

Olaszországban, Padovában 1999-ben megalapították a Banca Etica bankot – Olaszország első teljes körű etikus bankját. Az első tizenöt évben a bank több mint 23 000 hitelt ítélt oda családok és társadalmi vállalkozások részére egész Olaszországban. A vállalkozói hitelek kétharmadát nonprofit szervezetek kapják, egyharmadát pedig társadalmi vállalkozások. A több mint 37 000 szövetkezeti tag összesen 46 millió euró saját tőkével rendelkezik. A bank 200 embert foglalkoztat. A banknak van egy másik nagy érdeme is, kezdeményezte az Európai Etikus és Alternatív Bankok és Hitelintézetek Federációjának alapítását. Az etikus bankok globális szinten életre hívták a Global Alliance for Banking on Values nemzetközi hálózatot,24 mely 43 taggal rendelkezik a világ minden kontinenséről. Mindkét szövetség alkalmas arra, hogy kiindulópontja legyen a harmadik fejezetben javasolt törvényileg etikus EU-bankok szövetségének, melynek tagjait lényegesen kevésbé szabályozzák, mint a nyereségorientált befektetési bankokat.

Az Oikocredit egy 1975-ben alapított nemzetközi hitelszervezet, mely mikro- és projekthitelekre specializálódott a fejlesztési együttműködésekben. Világszerte 71 országban 797 hitelprojektet segít. A tőkét, mely 17,5 millió emberen segít, 15 ország 34 000 befektetője és szervezete bocsátja rendelkezésre. A szervezetnek Hollandiában van a székhelye, az Oikocredit Austria támogatókört pedig 1990-ben alapították, az 1950 osztrák befektető hozzájárulása aktuálisan szűk húszmillió eurót tesz ki.

 

A szövegrészlet Christian Felber: A közjó gazdasága című könyvéből származik.

A könyv megvásárolható a webshopunkban valamint a Bölcs Várban található könyvesboltunkban!