Az önmagunk felé tanúsított együttérzés táplálja a lelket. Erről az együttérzésről kutat, ír és tanít dr. Kristen Neff, aki így foglalja össze az együttérzés ezen formáját: bánj úgy magaddal, ahogy a legjobb barátoddal bánnál. Ahelyett, hogy összeszorított fogakkal nem veszel tudomást a fájdalomról, engedd meg magadnak, hogy megállj egy pillanatra, és mondd ki: „Ez most nagyon nehéz.” Kérdezd meg magadtól: „Hogyan tudnék most vigaszt nyújtani magamnak és igazán törődni magammal?” Az önmagunk felé tanúsított együttérzés az egyik leggyümölcsözőbb és legerőteljesebb gyakorlat, amelyet a magunkévá tehetünk.

Az önmagunk iránt tanúsított együttérzéssel az egész lényünk hosszú távon gyarapodik. Az önmagunk felé tanúsított radikális együttérzés enyhíti a sebeket, csökkenti a feszültséget, és elhozza azt a fajta kedvességet és empátiát, amelyet nagyon is megérdemlünk. Egy jó barátnak ezt bármikor szívesen nyújtjuk, de ha eszünkbe idézzük, hogy mi magunk vagyunk saját magunk legjobb barátja, és saját magunkkal is így szeretnénk bánni, elérhetővé válik a gyógyulás útja.

A coachom ezt mondta nekem: a leghosszabb kapcsolat, amelyben valaha részem lesz, a saját magammal és a testemmel való kapcsolatom. Amikor bizonyos gondolataim vannak a testemről, és szomorú vagy dühös vagyok az alacsony energiaszintje miatt – amit problémának és hátráltató tényezőnek élek meg –, akkor a testem mindig emlékeztet arra, hogy úgy nézzek rá, mint egy gyermekre: egy olyan gyermekre, akinek törődésre van szüksége. Azt is mondta, hogy ne hasonlítsam a testem folyton másokéhoz, és legyek kedvesebb hozzá. A testemnek kedvességre, egy szerető szülőre van szüksége. A testem a krónikus fáradtsággal a következőt üzeni nekem: „Kérlek, ne légy velem olyan undok, és ne kritizálj; törődj velem gyengédebben!” Ha megengeded az együttérzést önmagad felé, azzal gondoskodsz magadról, és teszel a belső harmóniáért. Ebben az időszakban, amely tele van érzelmekkel, érzésekkel, gyásszal, félelemmel és változással, mindenki szétesik egy kicsit. Lehet, hogy frusztráltak leszünk, hibázunk, elérjük a határainkat, és nem sikerül eljutni a céljainkig. De emberek vagyunk, és nem robotok: nem gépek, hanem a természet részei.

Dr. Neff a következőképpen írja le az önmagunk felé tanúsított együttérzés három elemét:

1. „Kedvesség vs. ítélkezés”
Az, hogy nem vagyunk tökéletesek, hogy esetleg kudarcot vallunk, és nehézségekkel találkozunk, az életünk része. Ha gyengéden bánunk magunkkal és másokkal a kemény ítélkezés helyett, és nem válunk dühössé és irritálttá, amikor valamilyen fájdalmas élménnyel találkozunk, azzal beengedjük a kedvességet, és lehetővé tesszük az érzelmi működésünk fejlődését.

2. „Közös emberségünk vs. elszigeteltség”
Tudd, hogy mindenki él át fájdalmat és szenvedést az élete során, nem
csak te. Mindenki követ el olykor hibákat, és mindenki él át veszteséget, túlterhelődést, ahogy óriási örömöt is. Vigaszul szolgálhat annak a tudata, hogy nem te vagy az egyetlen, aki keresztülmegy ezen.

3. „Tudatos jelenlét vs. túlzott azonosulás”
A tudatos jelenlétben (mindfulness) ítélkezés nélkül lehetünk szemtanúi a gondolatainknak és az érzéseinknek, anélkül, hogy meg akarnánk változtatni őket. Nem lehetünk együttérzőek az érzéseinkkel szemben, ha nem veszünk róluk tudomást. A tudatos jelenlét során megfigyeljük a gondolatainkat és az érzéseinket, de nem ragadunk beléjük. Csak észrevesszük őket, majd hagyjuk őket továbbhaladni.

PÉLDÁK ÉS JAVASLATOK AZ ÖNMAGUNK IRÁNT TANÚSÍTOTT RADIKÁLIS EGYÜTTÉRZÉSRE

»» Beszélj magadhoz kedvesen! – A szavaidnak ereje van: beszélj magadhoz úgy, ahogy a legjobb barátodhoz beszélnél.
»» Bocsáss meg magadnak a hibáidért! – Ez nagyon fontos, hiszen mindannyian hibázunk. Válaszd a megbocsátást, és lépj tovább, hiszen a múltba úgysem tudsz visszamenni.
»» Változtass a hozzáállásodon! – Változtass a gondolataidon, és fogadd el, hogy a viselkedésed olykor kívül áll rajtad. Címkézd fel a viselkedésed, és engedd meg annak a lehetőségét, hogy képes lehetsz sokkal jótékonyabb irányba is változni.
»» Kerüld a mérgező ítélkezést! – Hagyj fel a helyzetek és más emberek negatív megítélésével, és légy nyitottabb a jövőbeli pozitív lehetőségekre és eredményekre.
»» Gondozd a kapcsolataidat! – Az önmagaddal való törődést megtámogatandó kapcsolódj másokhoz, nyílj meg nekik, oszd meg velük az élményeidet és azt, aki vagy. Hamarosan látni fogod, hogy nem vagy egyedül.
»» Törődj a testeddel és az elméddel is! – Fókuszálj azokra a dolgokra, amiktől jól érzed magad, és amik pozitív hatással vannak az elmédre és a testedre.
»» Fedezd fel a szenvedélyt! – A változás magával hozhat új hobbikat, érdeklődéseket és új életmódot. Ha szégyen és félelem nélkül megengeded ezeket magadnak, kiegyensúlyozottabb életre lesz lehetőséged az életedet alapjaiban megváltoztató esemény „túloldalán”.
»» Ne feledd: nem rólad szól minden! – Az emberek csak azt szeretnék, hogy boldog légy. Nem kell mások megerősítésétől függened – a többiek is a saját problémáikkal küzdenek, nem a tieiden rágódnak.
»» Fogadd el, hogy nem vagy tökéletes! – Engedd el a mázsás súlyt, és ébredj rá, hogy nem kell tökéletesnek lenned, olyannak, aki mindent kifogástalanul kézben tart.

 

A szövegrészlet Shannah Kennedy: Legyen B terved! című könyvéből származik.

A könyv megvásárolható a webshopunkban!