A formabontó vezetés kultúrája

A jó vezető stratégiavezérelt, céltudatos, ugyanakkor, ha kell, tettre kész és képes újragondolni mind önmagát, mind korábbi döntéseit. De vajon mit jelent ez napjaink digitális folyamatok által uralt világában? A vállalatvezetők számára most komoly kihívást jelent, hogy a stabilitást megőrizve a termelékenységi mutatókat pozitív irányba kormányozzák. Minden nap döntést kell hozniuk arról, hogy együttműködnek-e, bíznak-e abban, hogy mások jó munkát végeznek, vállalnak-e kockázatot vagy tanulnak-e az eredményekből, bármilyenek is legyenek azok. Az agilitás képessége teszi lehetővé számukra, hogy gyors, rugalmas válaszokat és testreszabott megoldásokat kínáljanak, e képesség középpontjában ugyanis valójában a tanulás áll, ami felgyorsítja számukra a fejlődés és az innováció folyamatát.

Hogyan képzeljünk el egy agilis vezetőt a gyakorlatban? Az agilis gondolkodásmódot képviselő vezető tudja, hogy az emberek inkább egy ügyért dolgoznak, mintsem egy vállalatért, ezért nagy erőfeszítéseket tesz, hogy megteremtsen egy olyan ügyet, amelyet a többgenerációs munkaerő is el tud fogadni, emellett azzal is tisztában van, hogy az emberek a szervezeten belül (és kívül) leginkább arra vevők, amit együtt csinálnak, és hogy pontosan értsék a tevékenységek jelentőségét. Az agilis vezetők viselkedését és személyiségét minden helyzetben a hitelesség hatja át, nyitottak és olyan értékek vezérlik őket, amelyek bizalmat és elkötelezettséget váltanak ki másokból. Ennek megfelelően nyílt és átlátható kapcsolatot ápolnak a kollégákkal, amivel bizalmat és pozitív kultúrát teremtenek maguk körül.

Az agilis vezető további megkülönböztető jegye, hogy hisz másokban, és aktívan decentralizálja a döntéshozást, hogy az a lehető legközelebb kerüljön az ügyfélhez, és ehhez hatalommal ruházzák fel a csapatokat, hogy azok képesek legyenek a szervezet stratégiai irányának és céljának megfelelően teljesíteni. Emellett együttműködésre bátorítanak az egész szervezeten belül, ahol az emberek csapatokban dolgoznak annak érdekében, hogy megtörjék a különálló üzleti funkciókat.

Végül az agilis vezető saját kísérletezései, tapasztalatai és folyamatos fejlődése révén másoknak is segít alkalmazkodni a változó körülményekhez. E kapcsolatokon keresztül pedig agilis vállalatot hoz létre, amely szervezeti szinten is képes könnyen alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Az agilis gondolkodásmód ugyanakkor azt is jelenti, hogy fel kell vállalni a vezetés paradoxonját: egyszerre szükséges lehetőségteremtő és formabontó módon gondolkodni. Az igazán nagyformátumú vezető ugyanis összekapcsolja az embereket, ügyfeleket és nemzeteket, ugyanakkor megkérdőjelezi a status quót, felborítja a korábbiakban létező gondolkodásmódokat, és kíméletlenül megtöri a már meghonosodott normákat.

Lehetőségtemetés és formabontás – az agilis vezetés paradoxonja

Forrás: Az agilis vezető, Palllas Athéné Könyvkiadó, 2019

Simon Hayward, a vezetői tanácsadások terén elismert Cirrus vállalat alapító ügyvezetője, valamint a melbourne-i Alliance Manchester Business School tiszteletbeli professzora, Az agilis vezető című kötetében azt ajánlja, mozdítsuk ki a vezetőket, hogy irányítás helyett lehetőségteremtéssel foglalkozzanak, a hierarchia helyett önigazgató csapatok alakuljanak, és kockázatkerülés helyett pedig bátran kísérletezzünk!