1. A gyermek születésével kapcsolatos foglalkoztatási, biztosítási szabályokra semmilyen iskola nem készít fel, ez lehetne a hiányzó láncszem a középiskolák vagy a mesterképzések repertoárjában.

 

  1. Készíts tervet a szülési szabadságod idején történő helyettesítéshez!

 

  1. Dokumentáld a munkáddal kapcsolatos pozitív értékeléseket már jóval a szülési szabadságod előtt, hogy legyen mit felmutatnod a későbbiek során (akár ha diszkrimináció miatt indítasz eljárást).

 

  1. A szülési szabadság alatti gondolkodásmódod és élményeid hatással vannak a munkádba való visszatérésre.

 

  1. Nem vagy egyedül, merj segítséget kérni, kérdezz meg más anyákat!

 

  1. Az apró dolgok hatalmas változást hozhatnak. Nem kell részletesen kielemezned az életed. Tudatosan határozd meg mi fér bele az idődbe, és ragaszkodj ehhez a kis énidőhöz! Hidd el megéri!

 

  1. Nem biztos, hogy hatékony egyszerre több feladatot egy időben végezni, mert az agyadnak pihennie kell és újra akklimatizálódni minden alkalommal, amikor valami újba kezdesz – ez pedig értékes időt és energiát vesz igénybe.

 

  1. Fontos, hogy elkülönítsd a magánéleted a munkától.

 

  1. A legfrissebb kutatások alátámasztották, hogy ha az alkalmazottaknak lehetősége van otthonról dolgozni, akkor produktívabbak.

 

  1. Szavazz a tetteiddel! Fogj össze a hasonló helyzetben lévő anyákkal és merd elmondani, hogy mire van szüksége egy dolgozó anyának!