,,Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartását, ellenállóképességének növelését, a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a Kormány gazdaságpolitikáját.”

Ennek keretében a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan vizsgálja és elemzi a magyar gazdaság fenntartható növekedését meghatározó legfontosabb kihívásokat.

A Magyar Nemzeti Bank szakkönyvsorozatának ötödik kötete azzal a céllal íródott, hogy a mai sorsfordító időkben nyitott, újszerű, olykor provokatív kérdésekkel és a kérdésekhez kapcsolódó gondolatokkal végigvezesse az Olvasót a fenntartható jövőnket leginkább meghatározó trendeken és problémákon.
A gyorsan változó XXI. században korábban nem látott, teljesen újszerű jelenségekre is fel kell készülnünk. Nem elegendő gyors gazdasági növekedést megvalósítani.
Olyan fejlődést kell elérnünk, amely hosszú távon pénzügyi, környezeti és társadalmi szempontból is fenntarthatónak bizonyul.
A sikerhez vezető út első lépése a megfelelő kérdések megfogalmazása. A munkát érdemes már az alapoknál elkezdeni. Meggyőződésünk, hogy a korábbi hibákkal való őszinte szembenézés és a közgazdasági gondolkodás teljes megújítása az egyik kulcsa a korunk égető kérdéseire adható helyes válaszok megtalálásának.
A könyv szerzői a legkülönbözőbb területről érkeztek a pénzügyektől kezdve, a makroökonómián és a földrajz tudományokon át egészen a geopolitikáig. Jövőnk ilyen színes és sokrétű feltérképezése egyben szimbolizálja a XXI. század kihívásainak komplexitását és a megoldások felé vezető úton a legkülönbözőbb tudományágak szükséges fúzióját.