fbpx

Amerikai Birodalom vs. Európai Álom (e-könyv)

1 499 Ft

Korunkat számtalan, egymástól merőben eltérő, olykor ellentmondásos érték és folyamat határozza meg, melyek közül az Egyesült Államok dominanciája a legjelentősebb. Európa az euró bevezetésével jóllehet megpróbálta ezt ellensúlyozni, az európai álom e dédelgetett vízióját azonban a gazdasági válság és az USA válaszcsapásai gyorsan szertefoszlatták. Az euró nehézségei emellett arra is rámutattak, hogy a megfelelő integrációs szintet nélkülöző európai közösség a kívánatosnál sokkal gyengébb pilléreken áll.

A szerző a könyv középpontjába e színfalak mögött játszódó, modern háborút állítja, amelynek csatáit sokszor monetáris színtéren vívják meg. A kötet egy nem konvencionális megközelítést alkalmazva és történelmi távlatokban is vizsgálódva részletesen feltárja az Amerikai Birodalom kialakulásához vezető utat, annak működését, a korunkat leginkább meghatározó értékeket és az új világrendben kirajzolódó erőviszonyokat, emellett vázolja a legfontosabb geopolitikai szereplők motivációit, továbbá az ezek által kirajzolt nagystratégiákba is bepillantást enged. A mű ennek kapcsán olyan kérdésekre keresi a választ, hogy például e változatos értékek mentén működő világban a globális szintű prosperitáshoz vajon milyen célok és vezérelvek vezethetnek el.

A szerző amellett foglal állást, hogy a jelenlegi megbomlott nagyhatalmi egyensúly helyreállítható, az ehhez szükséges lépéseket pedig még nem késő megtenni. Ehhez azonban Európának fel kell adnia birodalmi ambícióit, és vissza kell térnie a 16. században megkezdett útra, amelyet a nyitottság, a kulturális diverzitás, az innováció és a kreativitás egyaránt jellemeznek. A kontinens társadalmi előrehaladásához továbbá elengedhetetlen az euró és az Európai Unió működésének korrekciója, illetve Európa geopolitikai szerepének újragondolása is. Matolcsy György ennek tekintetében kiemeli, hogy a két, karakterében egymást kiegészítő nagyhatalom, Kína és az USA harmonikus együttműködése egy új aranykort hozhat el a globális közösség és benne Magyarország számára is.

 

 

További információért látogasson el az Amerikai Birodalom vs. Európai Álom című könyv  weboldalára!

Tartalomjegyzék

Orbán Viktor miniszterelnök előszava
Köszönetnyilvánítás

ELSŐ RÉSZ
I. Az euró kudarca

MÁSODIK RÉSZ
II. Milyen korban élünk?
III. Amerika születése
IV. Az érett Amerika
V. Amerika belső háborúi
VI. Birodalmi örökség
VII. Pax Americana
VIII. Amerika háborúi
IX. A jövő forgatókönyvei

Jegyzetek
Ajánlott irodalom
Felhasznált irodalom
Név- és tárgymutató

További információk

Szerző

Matolcsy György

Megjelenés ideje

2020-10-30

Oldalszám

400

Eredeti angol cím

The American Empire vs. The European Dream: The Failure of the Euro

Mások ezeket is vásárolták

    Cím

    Go to Top