Ybl Budai Kreatív Ház Album

4 999 Ft

Egy különleges időutazásra hívjuk az olvasót, melynek során a Főváros egyik pezsgő kulturális és társasági találkozóhelyének, az Ybl Budai Kreatív Ház épületének múltját és jelenét ismerhetjük meg. Az album regényszerűen egymásba fonódó fejezeteiben izgalmas anekdotákon, érdekes visszaemlékezéseken keresztül legendás történelmi szereplők, művészetek, zene, tánc, társasági élet és csúcsgasztronómia elevenednek meg.

A történet 1871-ben kezdődik, ekkor vetődött fel egy új, az egész királyi palota vízellátási rendszerét gépházként működtetni képes vízház megépítésének gondolata. A tervek elkészítésével Ybl Miklóst bízták meg, akinek páratlanul gazdag munkássága mellett regényes életét is megismerhetjük a könyvből.  A neoreneszánsz ékszerdobozba rejtett ipari létesítmény életében 1905-ben kezdődött új fejezet, amikor az addig is kávézóként használt részt bővítették. Várkert Kioszk néven a fővárosi élet fontos színterévé vált; legendás bérlők és üzemeltetők váltották egymást, miközben híres vendégek, bohém művészek, politikusok, közéleti szereplők, ifjak és idősebbek kedvelt találkozóhelye volt évtizedeken keresztül. Az 1944-45-ös budai ostrom alatt a Vízház komoly sérüléseket szenvedett, de szerencsére nem pusztult el.

Ugorjunk egy nagyot az időben, 2016-ba, amikor az időközben már az UNESCO Világörökség listájára is felkerült, mégis méltatlanul kezelt épület a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonába került, ezzel pedig megkezdődött az ingatlan teljes felújítása és funkcionális átalakítása. A rendkívüli gondossággal rekonstruált, műemléki örökségét megtartó épület mai pompájában 2018 májusától várja látogatóit. Az „újjászületés” óta eltelt időben az YBL Budai Kreatív Ház gyorsan népszerűvé vált a művészetkedvelő közönség körében, számos izgalmas, érdekes és egyedülálló tárlatnak, könyvbemutatónak, előadásnak és más eseménynek, programsorozatnak adott már otthont.

Csodálatos dunai és budai panorámájával az YBL Budai Kreatív Ház épülete, kiállítóterei és étterme Budapest egyik kedvelt találkozási helye, a házat bemutató, ünnepi kiadású képes album pedig méltó összefoglalója a ház történetének és szellemiségének.

Tartalomjegyzék

8                                 Az épület idővonala

14                               Ybl Miklós, az építész

28                               A városrész

36                               Vízház születik

48                               A Várkert Kioszk kávéház

62                               Nők és férfiak

70                               Zene, zene, zene

78                               Szabad a tánc!

86                               Kaszinótól rendezvényközpontig

96                               Újjászületés

130                             Értékteremtés: vízió és koncepció

147                              Felhasznált irodalom

149                              Képjegyzék

150                              Köszönet

 

 

 

További információk

Tömeg 0,584 kg
Méretek 21,6 × 21,6 × 1,6 cm
Borító

Keménytábla

ISBN

978-615-5884-47-4

Oldalszám

77

Író és szerkesztő

Lipcsei Árpád

Megjelenés ideje

2019-09-12

Mások ezeket is vásárolták

Cím

Go to Top