A rendezetlenség megtervezése

Original price was: 3 499 Ft.Current price is: 1 999 Ft.

A városok mindig is a szabadság, az innováció és az emberi kapcsolatok sűrűsödési pontjaiként szolgáltak. A közösségi terek komoly társadalmi szerepkört töltöttek be, ösztönözve lakóik összekapcsolódását és egymás megismerését. Mindenki kötődik a saját városához, identitása részét képezi még akkor is, ha az nem tökéletes, azonban a modern város szinte teljesen elvesztette közösségteremtő funkcióját.

A modern város minden korábbinál pontosabban megtervezett, szigorúan meghatározott területfelhasználási szabályokkal rendelkezik, e rendezettség azonban nem képes lakóit közösségvállalásra és közösségként való együttműködésre ösztönözni. A szigorú határok elidegenedést szülnek: elszeparálva érezzük magunkat másoktól, a város közösségi tereitől és az épített környezet szépségeitől egyaránt. Pablo Sendra mérnök és Richard Sennett, az MIT szociológus professzora e kötetükben azokra a tervezési módokra és épített környezeti elemekre hívják fel a figyelmet, amelyek társadalmi interakciókra ösztönöznek, a városi elmagányosodás ugyanis még soha nem öltött akkora méreteket, mint napjainkban.

Az eleven és nyitott város ma már nem jöhet létre csak úgy magától, állítják a szerzők. A kötet a várostervezés azon formabontó lépéseit tárja fel, amelyek képesek leépíteni a túlzottan merev környezetből, és újrateremtik az informalitás és a közösségi élet lehetőségeit. Olyan várostervezési kísérleteket mutatnak be, ahol megbontják e túlszabályozott környezetet, és elősegítik a közösségi terek rugalmasabb, több területfelhasználási lehetőséget kínáló kialakítását. A kötet tehát nem egy előíró jellegű kézikönyv, sokkal inkább egy olvasmányos, inspiráló, ugyanakkor rendkívül tanulságos javaslatcsomag arra vonatkozóan, hogy a várostervezés és ezzel együtt mi, a benne élő polgárok, hogyan válhatunk nyitottabbá és közösségibbé a gyakorlatban.

Tartalomjegyzék

Bevezetés …………………………………………………………………………… 7
I. RÉSZ: A CIVIL TÁRSADALOM ……………………………………….. 11
1. A rejtett város politikája …………………………………………………. 13
2. Nyitott formák ………………………………………………………………. 29
II. RÉSZ: A RENDEZETLENSÉGET SZOLGÁLÓ
INFRASTRUKTÚRÁK ……………………………………………………….. 43
3. A papírtól a tervig ………………………………………………………….. 45
4. Odalent ……………………………………………………………………….. 61
5. Odafent ……………………………………………………………………….. 79
6. A rendezetlenség metszetei …………………………………………….. 93
7. Folyamat és fluxus ……………………………………………………….. 109
III. RÉSZ: BONTÁS ÉS ÉPÍTÉS ……………………………………….. 127

Köszönetnyilvánítások ……………………………………………………. 145
Jegyzetek ………………………………………………………………………… 149

További információk

Tömeg 0,283 kg
Borító

puhatáblás, ragasztókötött

Eredeti angol cím

Designing Disorder: Experiments and Disruptions in the City

Fordító

Lukács Tibor

ISBN

978-615-5884-81-8

Megjelenés ideje

2020-05-06

Méret

15,2 cm x 22,8 cm

Oldalszám

160

Szerző

Pablo Sendra és Richard Sennett

Mások ezeket is vásárolták

Cím

Go to Top