Szentperjefonat

Őshonos bölcsesség, tudományos ismeretek és a növények tanítása

4 799 Ft

A méltán elismert kötet többek között a New York Times, a Washington Post, az Amazon és a Los Angeles Times Bestsellere. A Literary Hub az évtized legjobb esszégyűjteményének nevezte meg.

A Szentperjefonat a környezeti fenntarthatóság témakörének egyik legnagyobb nemzetközi sikerkönyve, olyan nemzetközi sikerlisták éllovasa, mint például a New York Times, az amazon, a Los Angeles Times vagy a Washington Post által jegyzett rangsorok. Az internetes könyvkereskedelem piacvezető vállalatának számító Amazon eladási adatai alapján a Szentperjefonat a természethez kapcsolódó írások és esszék, a botanikai könyvek, valamint az ökológiai kötetek kategóriájában egyaránt az első helyen szerepel.

A Hierochloe odorata vagy Anthoxanthum nitens (hétköznapi nevén illatos szentperje) Észak-Amerikában őshonos gyógynövény. Sok bennszülött indián nép szent növényként tiszteli. Jellegzetesen kellemes, édes illatát a kumarin elnevezésű aromás vegyületnek köszönheti.

Robin Wall Kimmerer botanikus, az amerikai őslakosok potavatami nemzetségének tagja az ökológiai tudatosság és egy kulturális újjászületés felé tartó utazásra invitálja az olvasót. A szerző ebben a kötetében úgy fonja össze az őslakosok bölcsességét, a tudományos ismereteket és saját gondolatait, mint egy három szálból álló szentperjefonatot, hogy feltárja az ember és a természet közötti kölcsönös kapcsolat megannyi rétegét. A kötet egyszerre hat az elmére és a szellemre, hiszen inspiráló kettősséggel, lírai hangon, ugyanakkor éleslátó, lényegre törő stílusban mutatja be, milyen utat jártunk be az őslakosok természetközeli életmódjától napjaink fogyasztói társadalmáig.

Kimmerer az ember és a többi élőlény közötti kölcsönösség meglétének fontosságát saját életéből és törzsének szellemi örökségéből származó példákkal és történetekkel illusztrálja. Rávilágít arra, hogy a természeti világ számtalan ajándékkal lát el bennünket, és elgondolkodik azon, vajon hogyan viszonozhatjuk ezeket. Elmélkedik a biológiai sokféleség megfogyatkozásáról és a földdel való kapcsolatunk helyreállításának sürgető szükségességéről, arra bátorítva, hogy ismerjük fel minden élőlény belső értékét, és legyünk természeti javaink tudatos, gondos gazdái.

A szerző lírai hangon, ám egyszerre éleslátó és lényegre törő stílusban érvel egy olyan paradigmaváltás mellett, amelyben az ember a növények tanítását érző szívvel és nyitott elmével fogadja, mint a természettel való fenntarthatóbb kapcsolat alapját.

„Robin Wall Kimmerer egy rendkívüli könyvet írt, amely bemutatja, hogyan lehet a tudomány tényszerű, objektív megközelítését gazdagítani az őslakosok ősi tudásával. Az a mód, ahogyan megragadja a természet szépségét – az óriás cédrusok és erdei szamócák, az esős erdő és az illatos szentperjével borított rét képe – még sokáig veled maradnak, miután elolvastad az utolsó oldalt is.” – Jane Goodall

 

Bővebben a szerzőről

Robin Wall Kimmerer anya, tudós, kitüntetett professzor és a potavatami törzs tagja. Szentperjefonat (Braiding Sweetgrass) című kötete széles körű elismerést hozott számára. Első könyvét, a Gathering Moss című kötet John Burroughs-díjjal jutalmazták a kiemelkedő természettudományos munkájáért. Publikál az Orionban, a Whole Terrainben és számos egyéb más tudományos folyóiratban.

Kimmerer 2015-ben felszólalt az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlésén a „Természettel való kapcsolatunk gyógyítása” témában. A New York-i Állami Egyetem oktatója, ahol ökológiát tanít. Létrehozta az őslakos és környezetvédelmi központot, melynek jelenleg is az igazgatója. A központ küldetése, hogy olyan programokat hozzon létre, amelyek mind az őslakosok, mind a tudományos ismeretek bölcsességére támaszkodnak közös fenntarthatósági céljaink érdekében. 2022-ben MacArthur ösztöndíjas lett.

Íróként és tudósként a célja nemcsak az ökológiai közösségek helyreállítása, hanem a földhöz való viszonyunk helyreállítása is. Alapszakos diplomáját botanikából a New York-i Állami Egyetemen, mester és PhD fokozatát pedig a Wisconsin Egyetemen szerezte meg. Jelenleg egy régi farmon él New York állam északi részén, ahol megművelt és vad kerteket is gondoz.

 

 

Tartalomjegyzék

Bevezetés 9
Előszó 21

Az illatos szentperje ültetése
Ég-asszony zuhanása 27
A Pekánok Tanácsa 35
A szamóca ajándéka 47
Felajánlás 59
Aranyvessző és őszirózsa 65
Megtanulni az élet nyelvtanát 75

Az illatos szentperje gondozása
Juharcukor hava 91
Boszorkánymogyoró 100
Egy anya munkája 111
A tavirózsák vigasza 129
Elköteleződni a hála mellett 136

Az illatos szentperje begyűjtése
Bab általi megvilágosodás 153
A három nővér 160
Wisgaak Gokpenagen: Feketekőris-kosár 174
Mishkos Kenomagwen: A füvek tanítása 191
Juharnemzet: Állampolgársági útmutató 204
Méltányos Betakarítás 213

Az illatos szentperje fonása
Nanabozho nyomában: őshonossá válni 247
A Hóvirágfa éneke 259
Körben ülve 268
Cascade Head égetése 290
Gyökeret ereszteni 304
Umbilicaria: A világ köldöke 319
Ősgyermekek 329
Az eső tanúja 347

Az illatos szentperje égetése
Windigo-lábnyomok 359
A szent és a Superfund 366
A kukorica népe, a fény népe 400
Járulékos veszteség 408
Shkitagen: A Hetedik Tűz népe 422
A Windigo legyőzése 438

Epilógus: Az ajándék viszonzása 445
Megjegyzések 450
Források 453
Köszönetnyilvánítás 455

További információk

Méretek 22,8 × 15,2 cm
Szerző

Robin Wall Kimmerer

Borító

puhatáblás, ragasztókötött

Eredeti angol cím

Braiding Sweetgrass: Indigenous Wisdom, Scientific Knowledge, and the Teachings of Plants

Fordító

Imre Eszter

ISBN

978-963-573-205-0

Megjelenés ideje

2023-07-19

Oldalszám

456

Mások ezeket is vásárolták

Cím

Go to Top