Ünnepélyes keretek között mutatták be ma Matolcsy György jegybankelnök új, angol nyelvű könyvét, “The American Empire VS. The European Dream” címmel. A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában kiadott kötet elődje a 2004-ben megjelent “Amerikai Birodalom” című könyv amely – az új könyvhöz hasonlóan – szintén a jövő lehetséges forgatókönyveit vette számba. Mivel azonban a korábban megelőlegezett eseménysorok részben vagy egészben már valósággá váltak, így a jövő kutatása újra meg újra indokolttá válik.

A könyv – aminek előszavát Orbán Viktor miniszterelnök írta – a hagyományostól eltérő megközelítéssel és széles történelmi perspektívában elemzi az Amerikai Birodalmat, a fennálló világrendet, a világpolitika kulcsszereplőinek motivációit és kapcsolatrendszerét. A szerző olyan kérdésekre keresi a választ, hogy milyen út vezet a globális jólét felé, illetve hogy szükségünk van-e egy 21. századi nemzeti jövőképre, és ha igen, akkor az milyen legyen.

A kötet olyan súlyos megállapításokat is tartalmaz, mint hogy a hatalom globális egyensúlyának helyreállítása érdekében az elhibázott eurót nyögő Európának fel kell adnia birodalmi ambícióit, és vissza kell térnie 16. századi gyökereihez. Ez volt ugyanis az a korszak, amikor az európai nyitottság, a kulturális sokszínűség és a spirituális forradalom mind a tudomány, mind a technológia és a kormányzás területén is nagyszerű áttöréseket eredményezett. Matolcsy György a könyvbemutatón kihangsúlyozta, hogy ugyanezekre az értékekre van ahhoz szükség, hogy választ tudjunk adni a XXI. század kérdéseire: a technológia, a digitalizáció és a pénz hármas kihívására.

Az egyensúlyi állapot megteremtésében Kínának mint új globális szereplőnek is fontos szerepe lesz, hiszen az Egyesült Államok és Kína közösen hozhatják el a globális közösség új aranykorát. Matolcsy György szerint ha Magyarország mind egyéni, mind nemzeti szinten megérti a globális folyamatokat és új, a keleti bölcsességet és a nyugati nyitottságot ötvöző sikeres stratégiákat dolgoz ki, akkor a változó világrend egyik nyertese lehet. Szerinte gondolkodni kell azon, hogy milyen feltételek mellett kellene újraépíteni Európát, az eurózónát, milyen háttérrel kellene elindítani az euró megreformálását, mert napjainkban hazánk a kontinens egyik legizgalmasabb gondolatébresztő, alkotó műhelye.

A kötet megvásárolható a Bölcs Várban található könyvesboltban és megrendelhető a PABooks webshopjában is: https://pallasathenekiado.hu/konyvesbolt/the-american-empire-vs-the-european-dream/