Az önmagunkkal való törődés azt jelenti: engedélyt adunk magunknak, hogy megálljunk. Segít megerősödni, hogy utána újra a legjobbat nyújthassuk magunkból a világnak. Ez a gyógyulás és megerősödés egyik legfontosabb összetevője. Úgyhogy nyugodtan nyújtózz egyet, bugyoláld be magad, és merülj el mélyen az önmagaddal való törődésben.

A tudatos pihenés hathatós leállás. Emberek vagyunk, nem robotok, és a pihenés segít abban, hogy ne egyfolytában csináljunk valamit, hanem olykor csak úgy létezzünk. Ez a gyógyulás és a változás elfogadásának a titka, és egyben a stresszből a nyugalomba vezető út. A pihenés hatására magától végbemegy a gyógyulás, és visszatér az egyensúly.
Azelőtt a pihenést gyengeségnek gondoltam. Ha megálltam, és pihentem, főleg anyaként, rendkívül gyengének és szánalmasnak éreztem magam, bűntudattal fűszerezve. De egy ideje már úgy tekintek a pihenésre, mint egy korty vízre ezen az élet nevű maratonon, amelyre mind beneveztünk. Miért is ne tarthatnánk rendszeresen rövid szüneteket, hogy feltöltődjünk, áttekintsük, amit kell, és újraindítsuk magunkat – hogy így élvezhessük is a versenyt, és a legjobbat hozhassuk ki belőle?

Amikor konferenciákra utazom, nem szoktam esténként sokáig kimaradni és partikba menni – inkább megragadom a lehetőséget, hogy törődjek magammal. Egy meditációval este fél kilenckor álombaringatom magam, hogy másnap korán kelve bejárhassam és felfedezhessem az adott várost. Amikor a gyerekeim kisebbek voltak, hétköznapokon
a munkám délután három órai végeztével megengedtem magamnak, hogy húsz percre ledőljek a kutyámmal, Rexszel, mélyrelaxációs meditációt hallgatva, mielőtt elmegyek a gyerekekért az iskolába. Ez volt akkor, és ez mai napig is az a szünet, az a reset gomb és kis feltöltődés, amelyet megadok magamnak, mielőtt a gyerekek hazaérnek az iskolából, a férjem pedig a munkából. Pihennemkell, hogy elkészíthessem a vacsorát, meghallgassam, milyen volt a napjuk, szükség esetén segítsek a házi feladatban, és legyen energiám a vacsora közbeni hosszú beszélgetésekre.

Azokon a napokon, amikor nem állok meg arra a pár percre pihenni – amikor nem jön össze, mert „közbeszól az élet” –, a nap végére mélységesen kimerülök. Ne feledjük, az alvás önmagában nem elég. A leghatékonyabb feltöltődést a pihenés szolgáltatja. Ez az emberi szervezet egyik legalapvetőbb szükséglete, sokan mégsem szánnak rá időt, inkább
hozzászoknak a túlhajszoltsághoz, a túlterheltséghez és a kimerültséghez. Ám kiürülve nehéz lesz tisztán gondolkodni és pozitív döntéseket hozni a jövőre nézve. A pihenés szent dolog – az elménknek,a testünknek és a lelkünknek is szüksége van rá. Ha nem tudszpihenni, az azért van, mert még nem hagytad abba a rohanást.

A pihenést olykor csendes ébrenlétként is aposztrofálják – a lényedet elönti a nyugalom, amint becsukod a szemed, felpolcolod a lábad, és egy pillanatra kiüríted az elméd. Így lehetősége van az izmoknak és a szerveknek is ellazulni, csökken a stresszszint, jobb lehet a hangulatod. A pihenés támogatja az éberséget, a kreativitást, a motivációt és a tiszta gondolkodást. Nem kell sokat tenned érte, mégis rendkívül nagy hatással rendelkezik. Engedd meg magadnak – próbáld ki!Nem kell, hogy ezek a szünetek hosszúak legyenek – napi 5–20 perc is elég. Egy napban hetvenkét darab húszperces egység van: miért is ne szánhatnál ebből egyet a tudatos pihenésre? A segítségével jobban fogod tudni kezelni a túlterheltséget, a gyászt és az összes érzelmet, amely még mindig áramlik benned. A pihenéshez nem kell feltétlenül lefeküdni – ülve is végezhetsz légzőgyakorlatokat, meditálhatsz, hallgathatsz megnyugtató zenét, vagy álmodozhatsz. Akárhogy is csinálod, a lényeg, hogy elsajátítsd a tudatos pihenés gyakorlatát.

ÖTLETEK A TUDATOS PIHENÉSHEZ:

»» Vegyél egy meleg fürdőt!
»» Lazulj el egy masszázzsal!
»» Sétálj egy jót!
»» Építs be illóolajokat a napi rutinodba!
»» Találj egy helyet, ahol nyugalomban lehetsz – egy kényelmes fotelt, egy zugot a kertben.
»» Ültess egy fát, és gondoskodj róla!
»» Ülj le, és hallgass egy kis megnyugtató zenét!
»» Hallgass meg egy vezetett meditációt!
»» Bújj össze egy háziállattal!
»» Gyakorold, hogyan lehet a gondolatokat elhagyni úgy, hogy az érzékszerveidre fókuszálsz: arra, amit látsz, hallasz,
tapintasz, ízlelsz és szagolsz.

 

A szövegrészlet Shannah Kennedy: Legyen B terved! című könyvéből származik.

A könyv megvásárolható a webshopunkban!