A Pallas Athéné Könyvkiadó októberben az Így lehetsz coach című nemzetközi sikerkönyvet hozta el a magyar olvasóknak. Szerzői Jonathan Passmore pszichológus professzor, akit a világ 10 legjobb professzionális coachaként tartanak számon. Ő a coachinggal kapcsolatos nemzetközi tudományos kutatások eredményeit tette a kötetbe. Tracy Sinclair vezetői coach és tanácsadó pedig a coaching szakma legjobb nemzetközi gyakorlataival és sztendredjeivel gazdagította, Ábri Judit mestercoach pedig az eredeti angol nyelvű kiadás óta eltelt a három év változásaival frissítette a művet. Jonathan Passmore az Így lehetsz coach című kötet hazai bemutatója alkalmából személyesen is látogatást tett Magyarországon. 

Az Így lehetsz coach – A nélkülözhetetlen ICF-kézikönyv azokat az ICF (International Coaching Federation) által elfogadott viselkedési normákat és szakmai kompetenciákat mutatja be, amelyek meghatározzák a coachok magatartását és cselekedeteit. „Akár most tanulod a coachhivatást, akár tapasztalt coach, szupervizor, mentor, tréner vagy oktató vagy, ez a könyv alapvető fontosságú társad” – ajánlják munkájukat a szerzők, akik több évtizedes tapasztalatokat és a legújabb kutatásokat összegzik a kézikönyvben.

A kötetből pontosan kiderül, mit kell tudnia egy olyan professzionális coachnak, akit a világ bármely táján elfogadnak, és aki szabadon, szakmaisága teljében dolgozhat. Olyan átfogó útmutató ez, amely az alapoktól indul, és elvezet a mesteri tudáshoz. Ugyanakkor a könyvben, közérthető stílusa alapján, a coaching iránt általánosan érdeklődők is számos hasznos üzenetet találhatnak.

Kötetükben a szerzők hangsúlyozzák, hogy két dolog teszi a coachingot szakmává: a jól körülhatárolt készségek és az etikai szabályok, amelyek a coach működését meghatározzák –, ennek mentén pedig részletesen taglalják az ICF által elfogadott szakmai kompetenciákat és viselkedési normákat. Akkor lesz valaki szakszerű, és akkor nevezheti magát hitelt érdemlően coachnak, ha ezeknek megfelelve dolgozik. Az ügyfélnek nyújtott coaching szolgáltatás is így lesz egységes és megbízható.

A szerzők azt is kiemelik, hogy a szakmával együtt jár a folyamatos tanulás és az önfejlesztés. A coach folyamatos fejlődés iránti igénye jó példaként szolgál az ügyfél előtt is. „Tudatosságunkat – az önismerettel a fókuszban – és szakmai tudástárunkat mindig bővíteni és élesíteni kell.” Ennek megvalósításához is inspirációt és útmutatást nyújt a könyv.

Megismerhetjük a coachingirányzatokat, valamint a különféle coaching módszereket is. A mentorálás és a szupervízió – mint a coaching társszakmái, kisegítő és kiegészítő tevékenységei – ugyancsak megjelennek egy-egy fejezetben. A kötet bevezet a coaching eszközök gazdag tárházába is, valamint bemutatja azt is, miként lehetséges ACC- (kezdő), PCC- (profi), illetve MCC- (mester) szintű minősített coachcsá válni.

 

Az Így lehetsz coach című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint  webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon,  hangoskönyveink pedig elérhetők a https://voiz.hu/hangoskonyvtar/ applikáción.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.